MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Choć kiszona kapusta jest bardzo kojarzona z kuchnią polską,...
fot. timolina/freepik

Tanie fermentowane superfoods. Jedz na piękną skórę, włosy, odchudzanie i zdrowie psychiczne

Kiszona kapusta na trawienie

Choć kiszona kapusta jest bardzo kojarzona z kuchnią polską, to taka potrawa była znana już w VII w p.n.e. w Chinach. Kiszona kapusta zawiera probiotyki, które wspierają zdrowie jelit, a także witaminy A i C.

Badania wykazały, że jedzenie kiszonej kapusty może pomóc złagodzić objawy u osób z zespołem jelita drażliwego (IBS). Inne z kolei sugerują, że probiotyki znajdujące się w sfermentowanej żywności (takiej jak kiszona kapusta) mogą zarówno zapobiegać, jak i leczyć raka piersi.

Regularne spożywanie kiszonej kapusty może obniżyć poziom cholesterolu, tkanki tłuszczowej i cukru we krwi, zapobiegać rozwojowi różnych nowotworów, chorób serca i zwężeniu tętnic, a także poprawiać odporność i zdrowie metaboliczne.

Sprawdź, kto nie powinien jeść kiszonej kapusty

Zobacz również

Kraina Domów Przysłupowych do odwiedzenia

Kraina Domów Przysłupowych do odwiedzenia

Nie żyje Wiesław Rymarkiewicz, były gospodarz stadionu Włocłavii Włocławek

Nie żyje Wiesław Rymarkiewicz, były gospodarz stadionu Włocłavii Włocławek

Polecamy

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci

PILNE
Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka