W skrócie
Kremowe curry można przyrządzać na wiele sposobów. Proponuję zrobić rozgrzewające wegetariańskie curry ze szpinakiem i ciecierzycą. Pyszny sos curry powstaje z dodatkiem przecieru pomidorowego i mleczka kokosowego. Potrawa wypełniona łatwo dostępnymi warzywami. Źródłem dodatkowych witamin i minerałów jest zielony groszek z mrożonki. Co więcej, jego kolor kontrastuje z czerwienią pozostałych składników, co daje estetyczny efekt. Dla miłośników mięsa podpowiadam, że to danie znakomicie będzie smakować wzbogacone o pokrojonego kurczaka lub indyka. Wypróbuj nasz przepis na curry z dynią i kurczakiem.
W galerii możesz zobaczyć ugotowane curry ze szpinakiem i ciecierzycą
Domowe curry ze szpinakiem – przepis z ciecierzycą
Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 papryka,
- 1 marchewka,
- 1 szklanka ciecierzycy ze słoika,
- 1/2 szklanki mrożonego groszku,
- 60 g liści szpinaku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 2 łyżeczki curry w proszku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka imbiru,
- świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku,
- 1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego.
Jak zrobić sos curry ze szpinakiem i ciecierzycą?
Sposób przygotowania:
- Na początku cebulę pokroiłam w kostkę, a czosnek w plasterki.
- Marchewkę obrałam i pokroiłam przez półplasterki.
- W garnku lub na patelni z grubym dnem rozgrzałam olej na średniej mocy palnika. Podsmażyłam wcześniej pokrojone warzywa przez około 5 minut razem ze wszystkimi przyprawami.
- W tym czasie pokroiłam w kostkę paprykę i dodałam do garnka.
- Ciecierzycę odcedziłam z zalewy ze słoika i wrzuciłam do garnka. Wszystkie składniki zamieszałam i smażyłam przez 5 minut.
- Następnie dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego, przesmażyłam i dodałam przecier pomidorowy.
- Szklankę wody wlałam do curry i rozrzedziłam go. Następnie wlałam mleczko kokosowe.
- Całość zagotowałam i wrzuciłam mrożony zielony groszek.
- Curry gotowałam przez kolejne 5 minut i wrzuciłam pokrojone liście szpinaku.
- Curry doprowadziłam do wrzenia i gotowałam przez 5 minut, aż wszystkie składniki się połączyły.
- Gorące curry ze szpinakiem i ciecierzycą jest gotowe do podania.
Czytaj także: Szybka sałatka z kurczakiem i makaronem oraz pysznym sosem curry – będzie hitem na każdej imprezie
Sposób podania curry ze szpinakiem
Gotowy sos curry ze szpinakiem i ciecierzycą podawałam z ugotowanym al dente makaronem pełnoziarnistym. Klasycznie curry podawane jest z białym ryżem ugotowanym na sypko. W takiej wersji jest równie pyszny, jak serwowany z makaronem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?